Za oknem szaro i zimno, więc o przeziębienie nie trudno. Ale głowa do góry mam dla Was przepis na słowacką zupę czosnkową, która doskonale rozgrzeje w tym chłodnym jesienno-zimowym okresie.
Zupa czosnkowa, czyli cesnaková polievka albo w skrócie cesnačka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych słowackich zup. I w przeciwieństwie do bryndzowego demikátu (o którym pisałam w maju), zapewne wszyscy ją kojarzą, a już na pewno Ci z Was, którzy często jeżdżą na Słowacji na nartach.
Na Słowacji najczęściej można się spotkać z kremową wersją, która nieraz podawana jest w bochenku chleba, tak samo jak nasz żurek.
Jak przystało na niezwykle popularny przepis sposobów na przygotowanie
słowackiej zupy czosnkowej jest mnóstwo, jedni dodają boczek, inni
kiełbasę a jeszcze inni zamiast ziemniaków dodają do zagęszczenia chleb.
O zdrowotnych zaletach czosnku nie będę pisać, bo o tym chyba wszyscy dobrze wiedzą, dlatego nie przedłużając zostawiam Wam mój ulubiony, szybki i sprawdzony przepis na kremową wersję zupy czosnkowej (ale myślę, że to nie ostatni przepis na tę zupę na blogu).
Przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
Składniki na 3 porcje:
- 1,5 główki czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1l bulionu warzywnego
- starty ser żółty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- bułka/kilka kromek na grzanki
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, smażyć ok 2 minut. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku (pokrojone ząbki oddadzą więcej smaku). Chwilę przesmażyć, po czym całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować dopóki ziemniaki nie będą miękkie. Garnek ściągnąć z ognia, wybrać liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami i tartym serem.
Aby podbić czosnkowy smak, przed podaniem można bezpośrednio do talerza przecisnąć pół ząbka/ząbek czosnku (albo i więcej 😉).
Wersja na bogato:
Boczek pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć na patelni. Boczkowe skwarki wraz z wytopionym tłuszczem dodać do zupy.
Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że z małymi modyfikacjami będzie odpowiedni zarówno dla mięsożerców, jak i wegan oraz wegetarian.
Rewelacyjna zupa!!Dla bezglutenowych też się nadaje, jeśli nie użyjemy chleba
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Ewentualnie można zrobić grzanki z pieczywa bezglutenowego :)
Usuńzupka pyszna,boczek obowiazkowo,ja dodaje starta mozarelle. polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupa za parę złotych, co jest cenne w dzisiejszych czasach :)
OdpowiedzUsuńZupa krem przepyszna 😀 polecam 😊
OdpowiedzUsuń