Pączki to nieodłączny element karnawału nie tylko w Polsce, ale także na Słowacji. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjne słowackie pączki karnawałowe, które nieco różnią się od tych znanych u nas.
Karnawał zarówno w Polsce, jak i na Słowacji, przebiega pod hasłem "albo grubo, albo wcale". Choć na Słowacji w tym okresie popularne są także świniobicia i masowa produkcja wyrobów mięsnych. O zwyczajach karnawałowych na Słowacji wspominałam Wam już w minionym roku przy okazji opisu karnawału na Słowacji, więc zapraszam Was do tego posta a dowiecie się jak na Słowacji obchodzi się tłusty czwartek.
Wracając do pączków
Pączek po słowacku to šiška [szyszka to też šiška 😉], czasem także określane są jako pampúchy. Tradycyjne karnawałowe pączki na Słowacji zazwyczaj mają wgłębienie na środku i dżem, który u nas znajduje się w środku, jest na wierzchu. Z pewnością to rozwiązanie przypadnie do gustu tym, którym zawsze mało jest nadzienia w pączkach. Ponadto w przypadku tego sposobu podania, każdy wybrzydzacz będzie mógł zrobić sobie pączka ze swoim ulubionymi dodatkami.
Słowackie pączki po usmażeniu wyglądają trochę jak kluski śląskie. 😉
Słowackie pączki
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 250 ml mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- mała kostka drożdży (42g)
- 4 łyżki rumu
- 4 łyżki oleju + olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do 100 ml ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru pudru i odrobinę mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn.
2. W misce wymieszać resztę mleka, jajko, żółtka, pozostały cukier, olej i rum. Dodać zaczyn i stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać ciasto do momentu aż samo będzie odchodzić od ręki. (W przypadku potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka). Wyrobione ciasto wsadzić do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości i wykrajać szklanką pączki.
Wykrojone pączki przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 30 minut do
wyrośnięcia.
4. I teraz czas na słowacką specjalność, czyli dziurkę w środku. Szkół jest wiele, jedni robią wgłębienie palcem, inni końcówką trzonka drewnianej łyżki a jeszcze inni wykorzystują do tego spód kieliszka do wódki (wtedy najwięcej nadzienia się zmieści na wierzchu).
5. Pączki
smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania pięknego złocistego koloru (słowacka szkoła mówi, że najpierw smaży się stronę z dziurką),
wyciągnąć z garnka i przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się
nadmiaru oleju.
Sposób podania:
Po ostygnięciu można podawać z ulubionymi dodatkami. Najbardziej typowe na Słowacji dodatki do pączków to ubite na sztywno białka + dżem + cukier puder lub cukier puder + dżem. Oczywiście możecie też dodać np. bitą śmietanę, jogurt lub owoce, a nawet ulubiony krem czekoladowy. A może macie ochotę na coś innego na pączku? Proszę bardzo, ograniczeń brak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz