Sezon na papryki w pełni, więc czas na faszerowane papryki w sosie pomidorowym według słowackiego przepisu.
Plnená paprika to jest jedno z dań, które w okresie babiego lata i wczesnej jesieni przygotowuje się w każdym słowackim domu. I choć dla wielu osób faszerowana papryka w sosie pomidorowym to trauma ze szkolnej jadalni, to po latach wiele osób chętnie wraca do tego smaku dzieciństwa.
Korzeni tego dania można dopatrywać w kuchni węgierskiej, ale faszerowana papryka na Słowacji jest tak popularne danie, że zapewne mało który Słowak jest świadomy pochodzenia tego dania.
Tradycyjnie na Słowacji sos pomidorowy do papryk przygotowuje się na z zasmażki i koncentratu pomidorowego, moją zmianą w tym przepisie jest użycie passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego). Jest smaczniej, zdrowiej i prościej.😉
Plnená paprika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 150 g ryżu
- sól
- pieprz
- majeranek
- 6-8 podłużnych białych papryk (papryka stożek)
- cukier
- 700 ml passaty pomidorowej
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. W misce wymieszać mięso mielone z ugotowanym, przestudzonym ryżem, jajkiem, przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem i posiekaną cebulą.
3. Papryki umyć, odkroić górną część i wydrążyć. Należy usunąć nasionka i białe błonki.
4. Papryki nafaszerować przygotowanym farszem. Jeśli zostanie Wam farszu, zróbcie z nich pulpety.
5.
Do garnka lub na głęboką patelnię wlać passatę, dodać cukier i
przyprawy do smaku. Gdy sos będzie doprawiony wrzucamy papryki, gdyby
okazało się, że sos nie przykrywa papryk, należy dolać wody. Całość
dusimy pod przykryciem około godziny. Pulpety wrzucamy dopiero na 10-15
minut przed końcem gotowania, inaczej by się rozpadły.
6. Paprykę podajemy z knedlikiem, ziemniakami, ryżem lub solo.
ahoj!
OdpowiedzUsuńPrzez przypadek "wpadłem" na Pani blogg z powodu TEJ ksiązki SZCZELINA...
i teraz "rozglądam się " nieco u Pani.
Pomysł z kuchnią słowacką - w dziesiątkę!
pozdrawiam.
r