Czytając opowiadanie W kinie panoramicznym z tomu opowiadań Juraja Kováčika, natkniecie się na wybuchowo brzmiące danie - grenadier. Co to za potrawa?
Na drugie jest grenadier, czerwony od papryki, z małymi brązowożółtymi kawałkami podsmażonej cebuli.
– Mamy kefir? – pyta znad talerza Andrej.
Jak czytamy w przypisie [2]:
Grenadier lub marsz grenadierów – popularna na Słowacji prosta potrawa z makaronu z ziemniakami okraszonymi najczęściej tylko papryką i cebulą. Nazwa pochodzi od innej potrawy – Grenadiermarsch – i stanowi jej wariację. Grenadiermarsch to „zapiekanka z resztek mięsa, stara wiedeńska potrawa podawana niegdyś w koszarach, dziś jedzona na drugie śniadanie czy kolację” (za: Sznycel wiedeński, czyli cała prawda o wiedeńskiej kuchni, Ewa Ziegler i Wojciech Brodnicki, Warszawa 2009, s.11) [przyp. tłumacza].
Grenadier
Składniki:
- ziemniaki
- makaron (najlepiej łazanki)
- 2-3 cebule
- pieprz
- sól
- papryka czerwona mielona
- olej do smażenia (ew. smalec)
Przygotowanie:
SMACZNEGO!
Inne przepisy kuchni słowackiej znajdziecie, klikając w poniższy przycisk:
Jeśli spodobał Ci się mój wpis, to będzie mi miło, jeśli:
✦ zostawisz tu swój komentarz
✦ polajkujesz mój fanpage
✦ udostępnisz ten wpis swoim znajomym
Podczas pisania tego artykułu korzystałam z:
[1] Grenadier. W: sjp.pwn.pl. Artykuł dostępny online, dostęp 12.04.2021
[2] Kováčik, Juraj: W kinie panoramicznym. Tłum. Michał Wirchniański, Wydawnictwo Biblioteka Słów, 2021, s. 108
Brak komentarzy: