Jesień to czas kasztanów. Jedni je zbierają na ludziki, inni z kolei pieką i zjadają. Na Słowacji jesień związana jest z pieczonymi kasztanami jadalnymi. Jak je przygotować w domu?
Wraz z jesienią w słowackich miastach wyrastają stoiska oferujące woreczek pieczonych kasztanów za kilka euro. A kulminacją kasztanowego sezonu zawsze są jarmarki bożonarodzeniowe, na których nigdy nie brakuje stoiska z pieczonymi kasztanami jadalnymi.
Oczywiście pieczone kasztany jadalne to taki typowy jesienny street-food w wielu europejskich miastach, w końcu każdy z nas zna hasło ze Stawki większej niż życie: W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Ale ja pierwszy raz się spotkałam z kasztanami właśnie na Słowacji, dlatego też tak z sentymentu postanowiłam zostawić Wam przepis na pieczone kasztany w piekarniku.
W końcu to doskonałe rozwiązanie, gdy nie mamy jak pojechać na Słowację, a mamy chęć na pieczone kasztany jadalne.
Pieczone kasztany i ich prozdrowotne właściwości
Oprócz tego, że piekąc kasztany w domu, stworzycie przytulną i aromatyczną atmosferę, to same kasztany mają wiele wartości prozdrowotnych. Kasztany są dobre dla serca i układu nerwowego. Wspomagają krążenie krwi i wypłukiwanie szkodliwych substancji z wątroby. Wzmacniają układ odpornościowy i wspierają kondycję skóry.
Kasztany nie zawierają glutenu, stąd też popularność mąki kasztanowej wśród osób chorych na celiakię.
Oczywiście mowa o kasztanach jadalnych, czyli owocach drzewa Castanea sativa, a nie kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), te drugie można zbierać na ludziki.
Pieczone kasztany w domu
Przepis na kasztany jadalne z piekarnika jest bardzo prosty. Niemniej warto pamiętać, żeby przy kupowaniu kasztanów zwrócić uwagę na ich wygląd. Czasem wskutek złego przechowywania na ich skorupkach może pojawić się pleśń. Kasztany jadalne powinny być lśniące, nieuszkodzone, bez dziurek i przebarwień. Przy potrząśnięciu kasztanem powinno się mieć uczucie, że jest pełny w środku. Jeśli kasztan będzie się ruszał w skorupce, to oznacza to, że jest wysuszony.
Dlatego też zaleca się, by kasztany po zakupieniu od razu przetworzyć lub zamrozić.
Do pieczonych kasztanów z piekarnika potrzebujemy:
- kasztany jadalne
- woda i garnek
- szczypta soli
- blacha i papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Kasztany ostrożnie naciąć na wypukłej stronie. Można zrobić pojedyncze nacięcie lub nacięcie w kształcie krzyża.
- Kasztany przełożyć do garnka, zalać zimną wodą do pokrycia, dodać szczyptę soli. Podgrzewać na średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gorące odcedzić.
- Wysypać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200 – 220ºC przez około 18 – 25 minut lub do mocno wypieczonego koloru. Z reguły, gdy skórka się otworzy i wywinie w druga stronę — kasztany są gotowe.
- Pieczone kasztany wyjąć z
piekarnika i obierać, gdy są jeszcze gorące (ale nie parzące w dłonie). Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką. Zimne kasztany źle się obierają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz